C. J. Box: Paradise Valley

Szerző: C. J. Box
Cím: Paradise Valley
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2024
Oldalak száma: 384

Fülszöveg:

Cassie ​Dewell nyomozó három éve vadászik a Gyíkkirály néven elhíresült kamionos sorozatgyilkosra, aki autópályákon és kamionmegállókban les az áldozataira, főként prostituáltakra. Cassie egyszer már majdnem elkapta…

Az észak-dakotai Bakken Megyei Seriffhivatal főnyomozójaként Cassie felállítja a tökéletesnek tűnő csapdát. Ám a terv szörnyen balul sül el, és a felelősség Cassie-t terheli.
Ezzel egyidejűleg Kyle Westergaard, a hátrányos helyzetű kisfiú, akit Cassie a védőszárnyai alá vett, eltűnik, miután környezetében elhintette, hogy egy régóta tervezett kalandra indul. Kyle nagymamája könyörög Cassie-nek, hogy keresse meg az unokáját, és a nyomozó elvállalja a feladatot, miközben folyamatosan vadászik a Gyíkkirályra.
Cassie immár magányos farkas. És ahogy két patak folyik össze, úgy Kyle eltűnésének is sokkal baljósabb értelme lehet, mint azt bárki sejtené. Cassie-nek társak és támogatás nélkül, pusztán a saját józan eszére támaszkodva kell leszámolnia a gyilkossal, aki éppoly kegyetlen, mint amilyen ravasz. De vajon képes lesz-e rá egyedül, anélkül, hogy mindez az emberségébe vagy akár a saját életébe kerülne?


„Nem olyan nehéz rendben és tisztán tartani a dolgokat.”


AZ ELŐZŐ RÉSZEKRE NÉZVE SPOILERT TARTALMAZHAT!

 

C.J.Box történetvezetése zseniális, már tűkön ülve vártam, hogy megjelenjen a sorozatának a következő része. A Kossuth Kiadó jóvoltából már rögtön a megjelenés után a polcomon is várakozott. Nagyon köszönöm ezúton is.

Gondolataim:

Cassie Dawell nyomozó évek óta vadászik a Gyíkkirályra. Eddig mindig kicsúszott a kezei közül, viszont most van oka reménykedni. A terv kidolgozva, szinte már túl tökéletes. Mindenre gondolt, kivéve arra, hogy a hírhedt sorozatgyilkos eszén nem olyan könnyű túljárni. Miközben Cassie életében darabjaira hullik minden, Kyle, – akit az előző részből már ismerhetünk –  egy régóta tervezett kalandra indul, azonban hetekkel később sem hallat magáról. A nagymamája hiába kéri a rendőrség segítségét. Végül Cassie-hez fordul, aki immár egyedül, a rendőrség támogatása nélkül indul a fiú keresésére. Az idő szorít, nem lehet tudni, hogy Kyle még életben van-e egyáltalán. Ráadásul minél közelebb kerül ahhoz, hogy a kérdéseire választ kapjon, annál nagyobb veszélynek teszi ki saját magát.

Nagyon szeretem ezt az sorozatot. Emlékszem, az első észben Cody Hoyt nagy kedvencem volt, de amikor megjelent Dawell nyomozó, akkor valahogy idegennek éreztem a történetben. De ahogy sorra jöttek a részek egymás után, úgy megbarátkoztam én is a karakterével. Most már el sem tudnám képzelni nélküle a sorozatot. Szeretem a karakterét, a stílusát, a határozottságát, és az igazságérzetét. Nem lehet eltántorítani a céljától.

A szerző kifogástalanul építette fel a sorozatot. Van a fő mozgatórugója, ami minden részben megjelenik. A Gyíkkirály végigkíséri a történetet. Hol több szerepet kap, hol kevesebbet, de mindig jelen van. Nem hagyja nyugodni az olvasót, még akkor sem, amikor az adott résznek nem ő a főszereplője, mondhatni csak mellékszereplőként tűnik fel. De mégis ott van a háttérben.

C.J.Box szereplői emberiek, élethűek. Hoznak rossz döntéseket, de jókat is. Vannak köztük szerethetőek, és vannak kevésbé kedvelhető, szinte már ellenszenves karakterek. Mint ahogy ez előfordul egy közösségben is. Nincsenek túlírva a szerepek, bár voltak olyan események, amelyek valószínűségét nem tudnám elképzelni a mindennapokban. Bár hogy őszinte legyek, némelyiket nem is akarom.

Izgalmas volt a történet, megvolt a lendülete. Nagyon szerettem olvasni, alíg bírtam letenni. A kötet már a legelején egy izgalmas felütéssel indít, majd az olvasó kap egy lélegzetvételnyi szünetet, hogy feldolgozza az eseményeket, és ezt követően megindul a nyomozás, ami közel sem veszélytelen, és egyáltalán nem kiszámítható.

A szerző most sem okozott csalódást, örülök, hogy a Kossuth kiadó elhozta nekünk ezt a sorozatot. Már most nagyon várom a folytatást.

Azoknak az olvasóknak ajánlom, akik szeretik a meglepetésekkel és fordulatokkal teli krimiket.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

„Szellemek vannak itt, gondolta Cassie. Szellemek, amelyeknek a jelenlétét csak ő érezhette.”

 

„Cassie arra gondolt, nem volt helyénvaló, hogy ilyen lenyűgöző táj efféle szörnyeteget szült, mint a Gyíkkirály. Ő nyilvánvalóan képtelen volt értékelni a vidék szépségét.”

 

„A család a jutalmazásról és a büntetésről szól. Akárcsak az élet.”

A könyvet itt tudjátok megrendelni:

Paradise Valley (kossuth.hu)