Elly Griffiths: Eltemetett titkok

Szerző: Elly Griffiths
Cím: Eltemetett titkok
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2024
Oldalak száma: 384

Fülszöveg:

A ​szülési szabadságról épphogy csak visszatérve Ruth Galloway igazságügyi régész az anyaság és a munka összehangolásával küzd, amikor felkérik, hogy vizsgáljon meg emberi csontokat, amelyek a norfolki tengerpart egy félreeső részén kerültek elő. A helyzetén az sem könnyít éppen, hogy a nyomozásba bekapcsolódik Harry Nelson főfelügyelő, a lánya apja, aki azonban másvalakinek a férje. A csontvázak – hat megkötözött kezű férfi maradványai – a második világháború idejéből származnak, amikor e vidék lakói a német invázió fenyegetésével néztek szembe.

Ruth és Nelson nyomozása során az egykori Honi Gárda veteránja, Archie Whitcliffe elárulja, hogy létezik egy titok, melynek a védelmezésére a szakasz tagjai felesküdtek, és készek voltak az életüket adni érte. Mielőtt azonban többet is megtudhatnának tőle, Archie váratlanul meghal. Időközben megjelenik egy német hadtörténész, aki a partvidéken eltűnt német katonák sorsát igyekszik felderíteni. Vajon mit tudhat a „Lucifer” hadműveletről, ami a német invázió visszaverésére volt hivatott? Lehetséges, hogy angol katonák követtek el háborús bűnöket? És ki hajlandó ma is gyilkolni azért, hogy ez hét évtized múltán se derülhessen ki?

„Az igazság nagyon tünékeny tud lenni az évek múlásával.”

Nagyon szeretem Elly Griffiths könyveit, és már alíg győztem kivárni, hogy megjelenjen a legújabb regénye. Most, hogy befejeztem, ismét a következő részt várom. 🙂 Nagyon köszönöm a Kossuth Kiadónak, hogy a megjelenés után egyből elküldték nekem.


Gondolataim:

Lehet említettem már korábban, hogy kamaszként volt egy gyenge pillanatom, amikor régész akartam lenni. Valamilyen oknál fogva nagyon vonzott ez a hivatás, a rejtélyek felderítése, a múlt megismerése, titkok feltárása. A régész karrierem akkor bukott csúfos kudarcot, amikor tudatosult bennem, hogy igen erősen ajánlott ismerni a történelem egy elég nagy szeletét. Nos, ebben vannak hiányosságaim, így sajnos elengedtem ezt a karrier lehetőséget.

Az Eltemetett titkok, ahogy a cím is sejteti, bőven tartogatott múltbéli rejtélyeket, amelyek megoldásában Ruth Galloway igazságügyi régész lesz ismét a rendőrség segítségére. A szakértelmére számítva keresik fel, amikor hat emberi csontvázat találnak a norfolki tengerpart kevesek által látogatott részén. Ruth a legjobb tudása szerint igyekszik részt venni a nyomozásban, de egyedülálló anyaként sokszor kerül döntéshelyzetbe, és kényszerül segítséget kérni, hogy össze tudja egyeztetni a hivatását, és a munkáját. A nyomozás folyik, és amikor kiderül, hogy a csontok a második világháborúra vezethetőek vissza, akkor az nem mindenkinek okoz örömet. Az akkori Honi Gárda még életben maradt tagjai ugyanis súlyos titkokat őriznek. Olyan titkokat, amelyek rejtve maradásáért még hét évtizeddel később is képes valaki emberéleteket kioltani.

Ismét egy letehetetlen Elly Griffiths könyvet kaptam. Az előzőekhez képest ez lassabb folyású volt, megfontoltabban építette fel a szerző a történetet. Megismerjük a Honi Gárda tagjait, a második világháborús eseményeket, azokat a döntéseket, amelyeket az emberek hosszú évtizedekig igyekeztek eltitkolni, és az előző részekkel ellentétben itt bepillantást nyerhetünk Ruth egyetemista éveibe is. Ez a rész nekem bár nagyon tetszett, és szívesen olvasnék mondjuk egy előzménytörténetet, ahol jobban megismerjük őt, illetve a régészet iránti szenvedélyét, de nem igazán értettem, hogy ennél a résznél milyen jelentős szerepet szánt volna neki a szerző. Az olvasmányélményből nem vett el, viszont lett néhány kérdésem, amire remélem idővel választ kaphatok.

A kötet izgalmas, fordulatos, és könnyen olvasható. Egyszer sem éreztem, hogy ellaposodott volna a történet. Amikor éppen nem ásatás, vagy nyomozás folyt, akkor Cathbad (aki még mindig az egyik kedvenc karakterem), szórakoztatta a nagyérdeműt. Ruth gondoskodott a szakmai ismeretekről, kivételes logikával, és intelligenciával rendelkezik, amivel nagyban hozzájárul a rendőrség munkájának a sikeréhez.

Nyilván egy ilyen történetben elengedhetetlen a szakkifejezések használata, de nekem különösen tetszett, hogy ez meg is lett magyarázva. Nem volt olyan érzésem, hogy nekem mindenképpen tudnom kell, hogy egy szénizotópos vizsgálat például mit is takar. Egyáltalán nem akasztott meg az olvasásban, mert egyből el is lett magyarázva minden olyan mozzanat, ami a csontok vizsgálatával foglalkozik.

Gyorsan lehet haladni a történettel, Elly Griffiths rendkívül olvasmányosan tárja az olvasó elé nemcsak a csontok feltárását, hanem egy több évtizedes titok megoldását, amit megfűszerez egy gyilkossági nyomozással is. Mégsem volt sok. Nem volt túlírva, nem volt eltúlozva, nem voltak felesleges drámák. A szereplői hétköznapiak voltak, hétköznapi problémákkal, és a karakterfejlődésük is nyomon követhető a sorozat részeiben.

Nagyon szerettem, és nagyon várom a folytatást. Mert azért csak odaszúrt a szerző egy kicsit a történet végén. 🙂

A krimi rajongóinak ajánlom szeretettel.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

„A háborúban mindig a győztes írja a történelmet.”

 

„Az emberek elkeseredett dolgokat tesznek keserves időkben.”

 

„Ismerni a halottainkat alapvető emberi jog.”

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Eltemetett titkok (kossuth.hu)