Harlan Coben: Nem versz át

Szerző: Harlan Coben
Cím: Nem versz át
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2024
Oldalak száma: 336

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​repülőoktató Maya Burkett férjét brutálisan meggyilkolják ráadásul ugyanazzal a fegyverrel, amely pár hónappal korábban nővére életét oltotta ki. Az asszony még fel sem ocsúdik a megrázkódtatásból, amikor a temetés után nem sokkal hátborzongató dologra figyel fel bébimonitorán. A felvétel tanúsága szerint a halott Joe tért vissza kislányukkal játszani…

Maya elszántan igyekszik felgöngyölíteni a rejtélyt, ám rövidesen rá kell döbbennie, hogy a nyomok tulajdon bűnökkel és csalásokkal terhelt múltjába vezetnek. Mi történt azon a végzetes afganisztáni bevetésen, ami miatt az egykori pilótát szüntelenül rémálmok gyötrik? Kinek áll érdekében sötét titkaival sakkban tartani a repülőoktatót, és miért? Mi köze Joe testvére, Andrew halálához a két gyilkosságnak?

A Nem versz át világában semmi sem az, aminek látszik, a tulajdon szemünknek sem hihetünk, és az áldozatokról könnyen kiderülhet, hogy valójában gyilkosok. Vajon elkendőzhető az igazság, vagy előbb-utóbb mindenkinek el kell számolnia tetteivel?

HARLAN COBEN napjaink egyik legnépszerűbb krimiírója. Eddig megjelent több mint húsz regényét, köztük a méltán népszerű Myron Bolitar-sorozatot a műfaj gyöngyszemeiként tartják számon: könyveit eddig negyven különböző nyelvre fordították le, és közel ötvenmillió példányt adtak el belőlük világszerte.

„Később el lehet mondani bármit, el nem hangzottá viszont nem lehet tenni szavakat.”

Harlan Coben neve nálam mindig egyet jelent egy izgalmas krimivel. Amennyire vártam a Nem versz át könyvét, olyan gyorsan el is olvastam, miután megérkezett. Nagyon köszönöm a Jaffa Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim:

Coben egy zseni. De ezt szerintem minden könyve után elmondom. Hiába olvastam már több kötetet is tőle, és tudom, hogy mire számíthatok, de engem mégis minden alkalommal meg tud lepni, mert számomra nemcsak egy letehetetlen olvasmányélményt biztosít, hanem egy kiszámíthatatlan végkifejletet is. Minden egyes alkalommal.

Ebben a történetben egy leszerelt katonával, Mayával nyomozunk. Előbb a nővére lesz gyilkosság áldozata, majd néhány hónappal később a férje. Rémálmok gyötrik a seregben történtek után, és mindezek mellett a kislányát is egyedül kell nevelnie. Amikor egyik nap a babamonitoron meglátja a halott férjét, elbizonytalanodik. Biztos, hogy Joe meghalt? Nyomozásba kezd, de minden megszerzett információval egyre több kérdése lesz, és minél mélyebbre ás, annál nagyobb veszélyben van a saját élete.

Nagyon szeretem Coben stílusát. A rövid, esetenként 1-2 szavas párbeszédek megadják a történeteinek a lendületet, majd a hosszabb leírásokkal, belső monológokkal úgy érezheti az olvasó, hogy ő is a főszereplővel együtt nyomoz. Nem szerepeltet sok karaktert, de aki megjelenik a történeteiben, így, vagy úgy, de mindegyik fontos szerepet fog kapni.

Ami különösen tetszett ebben a történetben, hogy Mayával „betölttette” a női és a férfi szerepeket is. Egyszerre volt egyedülálló szülő, aki mindent megtesz a kislánya biztonságáért, és egy leszerelt katona, aki a férfiakra jellemző, védelmező szerepet tölti be. Fegyvereket tart otthon, lőtérre jár, és repülést oktat. A színskála két véglete az ő személyisége.

Ebben a történetben Coben mesteri módon gyúrta eggyé a férfi és a női szerepeket, amit megfűszerezett egy izgalmas nyomozással, és egy még izgalmasabb végkifejlettel. Fokozatosan építette fel a történetet, és hiába játszódnak a jelenben az események, a távoli múltban is keresik rá a választ.

Nagyon örülök, hogy elolvashattam ezt a kötetet, és  mivel sorozat is van belőle, biztos, hogy meg fogom nézni. Kíváncsi vagyok, hogy sikerül-e a színészeknek visszaadni Coben szereplőit úgy, hogy hűek maradjanak a könyvhöz.

Aki egy izgalmas, nyomozós krimire vágyik, annak ajánlom a Nem versz át című kötetet.


Értékelésem:
5/5

Idézetek a könyvből:

„Akadnak napok, amikor mintha minden dal közvetlenül minket szólítana meg.”

 

„A családot sosem szabad keverni a pénzzel. Valaki mindig neheztelni fog.”

 

„Képzeljen el egy olyan világot, ahol teljes elszámolhatóságot kapunk tisztességtelen hatalom helyett. Képzeljen el egy olyan világot, ahol nincsenek visszaélések és titkok.”

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

https://jaffa.hu/nem-versz-at-uj-borito-2410?keyword=nem%20versz%20%C3%A1t