Kirsty Manning: Az elveszett ékszerek

 

Szerző: Kirsty Manning
Cím: Az elveszett ékszerek
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 384

Fülszöveg:

Miért ​rejt el valaki egy vödörre való értékes ékszert és drágakövet, ha aztán sosem tér vissza, hogy kiássa?
A jelenben játszódó cselekményszálban Kate Kirby, az elismert amerikai ékszertörténész egy telefonhívás során információt kap a „Cheapside-ékszerekről”, és azonnal tudja, hogy egy életre szóló élmény vár rá.
Csakhogy Kate londoni útja során kénytelen a saját családja rég eltemetett titkainak nyomába eredni. Bostonba visszatérve felfedez egy sor vázlatot a dédnagyanyja papírjai között, amelyek kapcsolatot teremtenek női egyenjogúságért küzdő dédnagyanyja, Essie és a Cheapside-gyűjtemény között. Vajon fény derülhet e a rajzokból Essie titkos életére a 20. század első évtizedének Londonjában?
1912 nyarán a nincstelen ír bevándorló, Essie Murphy épp akkor látogatja meg a fivérét, amikor egy munkás a csákányával feltöri egy régi bérház padlóját a Cheapside-on, a londoni Szent Pál-székesegyház közelében. A munkások kincsre, amelynek azonban ismét nyoma vész. Megváltoztathatják-e ezek az ékszerek – különösképpen a gyűjtemény egyik darabja – Essie és a testvérei sorsát?
Kate Kirby a fotográfus Marcus Holt segítségével elkezdi felderíteni a Cheapside-ékszerek történetét, amelyek közül főleg egy kicsi, gyémántköves, beágyazott zománcgyűrű érdekli. Hamarosan azonban veszély fenyegeti mindazt, amit Kate a családjáról, a drágakövekről és önmagáról tud.
A lenyűgöző, igaz történeten alapuló Elveszett ékszerek olyan lebilincselő történelmi regény, amely az első oldaltól a feledhetetlen és meghökkentő befejezésig nem hagyja lankadni az olvasó figyelmét.

„A szerelemnek – az elkötelezettségnek – nincs erőteljesebb szimbóluma a gyűrűnél.” 

Nagyon szeretem az igaz történeten alapuló olvasmányokat. Ahogy a szerző is említette, maga Az elveszett ékszerek kitalált történet, amelyet az 1912-ben, egy cheapside-i pincében talált „Cheapside-kincs” ihletett. Bevallom, hajtott a kíváncsiság, hogy megismerjem az ékszerek történetét. Ezúton is köszönöm szépen a Kossuth Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim a történetről:

Nagy lendülettel vetettem bele magam a történetbe, majd rájöttem, hogy lassítanom kell, ki kell élveznem minden pillanatot, amit a múltban és a jelenben is eltölthetek. Három idősíkon követhetjük az eseményeket. A jelenben Kate Kirby, az elismert amerikai ékszertörténész nyomoz a rejtélyes ékszerek, és ezzel együtt a saját családja után. De megismerjük az 1600-as években játszódó eseményeket, és az 1900-as évek elején történteket is.

Amikor Kate egy telefonhívást kap, és ezzel együtt egy olyan lehetőséget is, ami keveseknek adatik meg, akkor tudja, hogy ez lesz élete egyik legjelentősebb munkája. Megismerheti a Cheapside-i ékszerek történetét, választ kaphat olyan kérdésekre, amelyeket a dédnagymamája már nem válaszolhat meg, és mivel minden perce le lesz foglalva, nem lesz ideje annyit emésztenie magát az őt ért tragédiákon. Társa a neves fotós, Marcus lesz, akivel együtt erednek a rejtély nyomába.

Nagyon tetszett a szerző írásmódja. Ahogy korábban említettem, három idősíkon játszódik a történet, de nem éreztem úgy, hogy sietnénk az események feltárásával. Szépen lassan haladtunk, mondatról mondatra építette fel, és tárta elénk az ékszerek történetét a szerző.

Szerettem a történetet, kellemes kikapcsolódást nyújtott, a romantikus szál sem nyomta el a fő eseményeket, viszont nagyon szívmelengető volt, ahogy az idő előre haladtával a szemünk előtt bontakozik ki a szerelem. Szívesen időztem az 1900-as években, mert nagyon kíváncsi voltam, milyen titok övezi Essie családját. Az ő sorsa a legkevésbé sem irigylésre méltó. Fiatal kora ellenére nemcsak magáról kell gondoskodnia, hanem a testvéreiről és az anyjáról is, aki nem veti meg az alkohol okozta mámoros órákat sem. Róla szívesen olvasnék még.

Amit hiányoltam 1-1 fejezetnél az az idő meghatározása. Nem volt kiemelve, hogy két esemény, vagy két helyszín között most 1 óra, vagy 1 hét telt el. De ezt leszámítva nem éreztem más negatívumot a történetben.

Nagyon szerettem olvasni ezt a kötetet, örömmel nyomoztam én is az ékszerek eredete, és története után. Szívből ajánlom mindenkinek, aki szereti az igaz történeten alapuló történelmi regényeket.

Értékelésem: 4,5/5

Idézetek a könyvből:

„Egy ékszer sosem hazudik. Az emberi természet legszebb vonásait juttatja kifejezésre: a szépséget, az odaadást, a hűséget, a kalandot és a reményt. Egy ékszer jelezheti egy szerelmes elköteleződését, vagy emlékeztethet egy szeretett személy halálára. A csiszolt kövek, a forrasztott nemesfém mögött azonban meghúzódhat megrázkódtatás, rettegés, bűntudat és kapzsiság is.”

„Nem foglalkozhatsz kizárólag az élet komor oldalával, abba belerokkannál.”

„Az életben a legértékesebb dolgokat nem lehet sem megvenni, sem pótolni.”

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Az elveszett ékszerek (kossuth.hu) 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük