James Ellroy: Általános pánik

Szerző: James Ellroy
Cím: Általános pánik
Kiadó: Jaffa Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 360

Fülszöveg:

Freddy ​Otash volt az 1950-es évek Los Angelesének hírhedt mindentudója. Korrupt zsaru, magánkopó, fixer, strici, zavaros idők démoni deus ex machinátora, a Bizalmas magazin gátlástalan főnöke. A magazin megelőzte a még nem létező internetet: munkatársai tálcán szállították a mocskot, a pletykát, nem spóroltak a trágár tintával és a valóságnak álcázott kéjsóvár rágalmakkal. Szétmarcangolták a mizantróp filmsztárokat, a szexben fürdőző társasági hölgyeket és a „vörösökkel” kokettáló politikusokat. Titokban elrejtett mikrofonjaik és fényképezőgépeik előtt igazi sztárparádé vonult el a hotelszobák matracszínpadán: Jack Kennedy, James Dean, Liz Taylor, Rock Hudson, Ingrid Bergman, Marlon Brando – Freddy mindannyiuk titkos légyottjait leleplezte. Ő volt a nagydumás zsarnok, aki sarokba szorította Hollywoodot, de most eljött az idő, hogy mindent meggyónjon.
Az Általános pánik gonosz, mégis szórakoztató hangon égeti porig Hollywood legendás aranykorát. Lángoló kinyilatkoztatás a korrupcióról, a mindent átható paranoiáról, a bűnről és a megváltásról, valamint a kettő közötti halovány választóvonalról.

„A lehetőség a legnagyobb csoda.”

 

KIZÁRÓLAG 18 ÉVEN FELÜLIEKNEK!!!

 

A Gyilkos az úton elolvasása után azt gondoltam tudom, hogy mire számíthatok Ellroytól. Ennek ellenére mégis sikerült meglepnie. Nagyon köszönöm a Jaffa Kiadónak a recenziós példányt.

Gondolataim:

Nem tudom milyen fényt fog vetni rám az, ha azt mondom, a Gyilkos az úton „jobban tetszett.” Az is brutális volt, de az Általános pánikot nehezebb volt olvasni. Itt is egy gyilkos szemszögén keresztül ismerjük meg az eseményeket, viszont ez az írásmód, amivel a könyvben találkoztam, számomra újnak mondható, így lassabban is haladtam vele.

A főszereplő Freddy Otash, az 1950-es évek hírhedt gengsztere, ha lehet így fogalmazni. Korrupt zsaru, majd magánnyomozó, aki szemrebbenés nélkül rántja le a leplet a hollywood-i sztárokról, és oszt meg a nagyközönséggel minden olyan információt, amit a sztárok szeretnének a négy fal között tudni. Az igazságszolgáltatást másképp értelmezi, , mint kevésbé korrupt, és kegyetlen társai. Az ital, a drogok, és a nők megszállottja, a neve hamarabb odaér bárhova, mint ő maga. 2020-ban azonban úgy dönt, hogy „meggyónja bűneit”, és a nagyvilág elé tárja azokat a kegyetlenségeket, amit az emberek, és a társadalom ellen elkövetett. Az Általános pánik című könyvben, három nagyobb részre osztva az ő gyónását olvashatjuk.

Érdekes módon a szerző stílusa, a főszereplő elbeszélése a könyv elején teljesen más volt, mint a végén. A kötet első része gyakorlatilag alliterációkból állt, ami meglátásom szerint annyira nem illik a főszereplőnkhöz.  Viszont ezzel, és a rövid, lényegre törő mondatokkal megadta a kezdő lendületet, majd valahol félúton egy kicsit megbicsaklott a történet. Itt éreztem egy stílusváltást, ahol már sürgetőbbnek tűnt a főszereplő történetmesélése. A lényegre törekedett, amit kitűnően példázott az 1-2 szavas, illetve a rövid tőmondatok sokasága.

A történet brutális, Otash személyisége kegyetlen. Trágár beszéd, vulgáris kifejezések, kegyetlen gyilkosságok, kínzások, erőszak, és még hosszan sorolhatnám azokat a jelzőket, amik jellemzik ezt a történetet. Mire a végére értem rájöttem, hogy Ellroyt nem szabad túladagolni. Egyrészt kell idő, amíg az ember felkészül a könyvére, másrészt kell idő amíg elolvassa azt. Nekem nem ment egy lendülettel, sőt még kettővel sem. Szerintem több, mint egy hét volt, mire befejeztem, mert a sokat látott könyvmoly énemet is többször leterelte az életről. Fogok még olvasni a szerzőtől, de lehet idén már nem. Tényleg nagyon brutális, és tényleg csak 18 éven felülieknek ajánlom.

Értékelésem: 5/4

Idézetek a könyvből:

„Bármire hajlandó vagyok, kivéve a gyilkosságot. Bárkinek dolgozom, kivéve a vörösöket.”

 

„Jól állnak nekem a késő éjszakák. Láthatatlanná tesznek és legyőznek. Odavisznek, ahol lennem kell.”

 

„Hogyha belepusztul is a lelkem, akkor is szeretlek… mert ISMERLEK.”

 

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Általános pánik – krimi (jaffa.hu)