Eva-Maria Bast: A vanília illata

 

Szerző: Eva-Maria Bast
Cím: A vanília illata
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2023
Oldalak száma: 416

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

„A vaníliás cukor különösen finom ízt kölcsönzött a süteményeknek, de minden más édességnek is. Josephine szerette a vanília illatát, ami egy ideje már az egész házat belengte.”

Bielefeld, 1892. A fiatal Josephine és férje, Carl nagy terveket dédelget: egy olyan anyagot próbálnak előállítani, amely forradalmasítja a sütést. Csak a megfelelő keverék hiányzik. Miközben Josephine a közös patikájukban már a hirdetésen dolgozik, Carl kitartóan kísérletezik – és sikerrel jár. Megszületik a sütőpor, amely óriási hasznot hoz, Josephine és Carl hamarosan belevághat a terjeszkedésbe. Azonban irigyeik is bőven akadnak, ezért Josephine és Carl aggódni kezd a vállalkozásukért – és a szerelmükért.
Egy pékdinasztia történetének első kötetét tartja kezében az olvasó, amely egy német családi vállalkozás sikertörténete alapján íródott.

„Mindig fontos, hogy emlékezzünk arra, honnan jöttünk.” 

Lehet, hogy sokan nem tudják, de nagyon szeretek sütni. És állítólag egész jó sütiket tudok összedobni. 🙂 Igaz, hogy nem szépek, de legalább finomak 🙂 Többek között emiatt, és mert nagyon szeretem a családregényeket, már tűkön ülve vártam, hogy megjelenjen A vanília illata című kötet. Amikor elküldte nekem a kiadó, akkor a szavam is elakadt. Mert nemcsak a könyv érkezett meg, hanem egy csodaszép karácsonyi sütisdoboz is, és muffinhoz szükséges alapanyagok. Azóta a könyvet elolvastam, a muffint pedig megsütöttem. Nagyon szépen köszönöm a csomagot a Kossuth Kiadónak.

Gondolataim a történetről:

Ahogy megérkezett a könyv, még aznap el is kezdtem olvasni, és annyira beszippantott, hogy alíg bírtam letenni. Kíváncsi voltam arra, hogy a háztartásokban előforduló sütőpor, pudingpor mégis honnan ered, mi a története.

Az 1800-as években járunk, amikor Carl Meister a felesége, Josephine konyháját romba döntve egy olyan anyag kifejlesztésén dolgozik, ami forradalmasítja a sütést, és ami által mindenki cukrásznak érezheti magát. A sorozatos kudarcok után végre siker koronázza a próbálkozásait, és létrehozza a sütőport. A sikerét azonban nem mindenki fogadja kitörő örömmel. Carlnak a jobbkeze, és legfőbb támasza a felesége, aki nemcsak az üzleti ügyekben van a segítségére, hanem a rajztehetségének köszönhetően a reklám plakátok készítésében is számíthat rá. A siker elsöprő, álmodni sem mertek ekkora visszhangra. A csillogás mögött azonban az árnyékok is egyre nagyobb teret kapnak, amit nem biztos, hogy a házasságuk is túlél.

Nagyon hangulatos, és nagyon tanulságos olvasmány volt. A szerző írásmódjának köszönhetően gyorsan lehetett vele haladni, mindig történt valami, ami nem hagyta ellaposodni a történetet. Az oldalakon kirajzolódik, hogy mennyi mindennek kell egy hullámhosszon lenni, hogy egy vállalkozás beinduljon, és sikeresen működjön. Azonban nemcsak egy új termék megszületésének lehetünk szemtanúi, hanem az adott korra jellemző társadalmi elvárásoknak is, amivel Josephine nemcsak nem ért egyet, hanem szembe is megy. Az 1800-as évek végén a nők nem lehetnek jelen az üzleti életben. Sőt, a férfiak számba sem veszik őket, nem tartozhatnak az üzlethez. Ezt Josephine nem hajlandó elfogadni. Nemcsak a férje üzleti ügyeit intézi, hanem a nők választójogaiért is harcol.

Az ő karakterét nagyon megszerettem, még akkor is, ha néha forrófejű volt, és meggondolatlanul cselekedett. Viszont mindig a férje érdekeit tartotta szem előtt, soha nem éreztem azt, hogy önös érdekből cselekedett volna. Na jó, a nők elismeréséért vívott harcában azért volt önös érdek is. 🙂

A történetben minden volt, amit vártam. Szerelem, küzdés, nehézségek, siker, kudarc, és az elmaradhatatlan sütemények. Szinte már éreztem a péksütemények, és a vanília illatát olvasás közben. Itt szeretném megjegyezni, hogy imádom a könyv címét. 🙂 Már nagyon várom a folytatást!

A könyv tökéletes kikapcsolódást nyújtott, teljesen magába szippantott a történet. Visszarepített az időbe, meghozta a kedvem a sütéshez, megmutatta azt, amit hajlamosak vagyunk elfelejteni. Hogy bármilyen akadályokat gördít is elénk az élet, kellő kitartással, és küzdéssel sikert érhetünk el. A kudarcok erősebbé tesznek ha hagyjuk, és ennek meg lesz az eredménye. Semmi nem jön könnyen, de a kellő kitartás meghozza az eredményeket. Most pontosan erre volt szükségem.

Aki egy hangulatos, mégis tanulságos családregényre vágyik, annak szeretettel ajánlom Eva-Maria Bast – A vanília illata című könyvét.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

„Ha egy ötlet egyszer formát nyert, nem kell sok a megvalósításához.”

 

„Nem a tudás összegyűjtése a cél, hanem az, hogy kezdjél vele valamit.”

 

„Az ember akkor tanulja meg megbecsülni egy hely szépségét, ha már nem tartózkodik ott állandóan.”

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

Bielefeld asszonyai 1. – A vanília illata (kossuth.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük