Csernovszki-Nagy Alexandra – Mimi regénye

 

covers_632760.jpg

Szerző: Csernovszki-Nagy Alexandra
Cím: Mimi regénye
Kiadó: NewLine kiadó
Kiadás éve: 2020
Műfaj: történelmi romantikus
Oldalak száma: 588

 

„Nem ​tudtam megszólalni… teljesen kipirultam. Akkor jöttem rá, hogy én szeretem ezt az embert. Teljes szívemmel.”
1834–1849.
A történet kezdetén a 19 éves Gyarmaty Mimi, családja védőszárnyai alatt él. Életének minden pillanatát meghatározza az a tény, hogy férjhez kellene mennie. Ő azonban ennél többre vágyik, bár maga sem tudja miért, de nem tud azonosulni a kor elvárásaival.
Mimi élete akkor bolydul fel igazán, amikor felbukkan a városban a léha életet élő Békefy Gábor, ki olyan érzéseket ébreszt fel a lányban, melynek létezésében ő maga sem hitt. A regényben végigkísérhetjük Mimi felnőtté válását, döntéseinek következményeit, családja életét és egy mélybe repítő, de egyúttal felemelő szerelem történetét is.
Mindezt egy olyan izgalmas korban, amikor Magyarországon óriási változások történnek. Mimi szemén át láthatjuk a reformkori történéseket, a nagy pesti árvíz pusztítását, s azokat az eseményeket, melyek végül az 1848-49-es szabadságharchoz vezetnek.
Mimi és a családja hogyan vészeli át ezeket az időket? A lány meglelheti a szerelmet egy korhely oldalán? S a férfi képes a változásra?
Mimi regénye egy XIX. századi romantikus családregény, melyet átsző az erős testvéri szeretet, a mindenen átívelő szerelem, s a remény, hogy minden helyzetből s nehézségből van kiút, csak meg kell találni miért érdemes tovább élni.
S a történet szereplői miből másból is meríthetnének erőt, mint az egymás iránti szeretetből?

 

Először is nagyon szépen köszönöm az írónőnek, hogy elolvashattam a legújabb könyvét. 

Egy történelmi romantikus regényt tart a kezében az olvasó. Ha nekem azt mondja valaki mondjuk még gimis koromban, hogy olyan könyvet fogok olvasni, amiben bármilyen történelmi eseményt megemlítenek, hát biztos, hogy betegre röhögöm magam. A történelemmel ugyanis soha nem voltunk jó barátságban, és akkor még enyhén is fogalmaztam. A sok évszám, mikor mi történt 100-200 stb évvel ezelőtt. Na ez engem egyrészt nem is érdekelt, és nem is kötött le, ebből kifolyólag képtelen voltam megtanulni, a tanáraim meg képtelenek voltak megtanítani. Egészen a gimi 3. osztályáig, amikor egy csodatanárnő lett a töritanárunk. A sok éves éppenhogy kettes átlagomat nemcsak feltornázta, de ötösre le is érettségiztem. 😀

És hogy miért kezdtem nosztalgiázással ezt a bejegyzést? Azért mert a tanáromon kívül Csernovszki-Nagy Alexandra, ezzel a csodálatosan megírt könyvével elérte, hogy érdekeljenek a könyvekben a történelmi utalások, és ne akarjam lógva végezni a ház melletti cseresznyefán. 🙂

A saját példámból kiindulva, ha így, ebben a stílusban, ebben a formában lenne oktatva a történelem, akkor lehet a hozzám hasonlóak sem kínként tekintenének rá. 

A történet röviden:

Főszereplőnk Gyarmaty Emília, akit Mimiként ismerhetnek azok, akik olvasták a szerző első 2 könyvét. (Ha nem, akkor viszont hajrá, mert azok is fantasztikusak!!). Az 1800-as években járunk, amikor a nőknek csak 2 feladata volt: férjhez menni, és gyereket szülni. Mimi már eladósorba került, az anyja eltökélt szándéka, hogy minél hamarabb kiházasítsa, azonban Mimi máshogy vélekedik. Esze ágában sincs férjhez menni, úgy érzi, ő többre hivatott, mint hogy otthon üljön, és gyereket neveljen. Emiatt állandó a konfliktus otthon. Akkoriban többnyire az elrendezett házasságok domináltak, azonban Mimi haladó gondolkodású, újító eszméi nem illettek ebbe bele. Határozott véleménnyel rendelkezett akár a politikáról volt szó, akár a szerelemről. Eme nézeteit Aurél bátyja támogatta, az anyja viszont nem nézte jó szemmel.

Öten vannak testvérek, Mimi az egyedüli lány a családban, ezért minden bátyja (leginkább a 2 középső), és a kisöccse is védelmezi őt. 

A történetben megismerjük a kor szokásait, végigkövetjük a báli szezont, az udvarlási szokásokat, valamint hogy mi illik, és mi az ami foltot ejt a család becsületén. Ott vagyunk a legfontosabb történelmi eseményeken is. Csak hogy néhányat említsek:
– 1838-as pesti árvíz
– 1846-ban az első vasútvonal átadás
– 1848-49-es forradalom és szabadságharc

Gondolataim:

Imádtam az egész történetet. Tökéletesen felépített, megírt, izgalmas regényt tartottam a kezemben. Imádtam a régies kifejezéseket, amelyek ismét előhozták a gyerekkoromat, az emlékeket. A lábjegyzetek tökéletesen érthetőek voltak, nemcsak a kor eseményei, hanem a régies kifejezések is érthetően körül lettek írva. A könyv végén el is érzékenyültem, folytak a könnyeim.

Mimi karakterét, stílusát imádtam. Szembe mert szállni az akkori elvekkel, nem vesztette el önmagát, képes volt ellent mondani, mégsem volt bántó. A kitartása, a saját akaratának előtérbe helyezése számomra példaértékű volt, mert nem állt be a sorba, és nem úgy ugrált, ahogy mások fütyültek. Képes volt önmaga maradni. Sok nő tanulhatna tőle.

A szerelmi szál, a sok-sok éven keresztüli évődés, ami a könyv elejétől a végéig jelen van egyáltalán nem volt unalmas, én nagyon szerettem olvasni.

Borító:

Már korábban említettem, hogy ez a borító valami csoda. Nagyon tetszett már a képeken is. Na de amikor kibontottam a csomagot, és megláttam.. Imádom! Különleges, egyáltalán nem tucat borító. A színvilága, a stílusa is közel áll hozzám.

Szívből ajánlom ezt a könyvet minden romantikus lelkű, a múltba visszautazni vágyó olvasónak. Az 1800-as években játszódó történelmi romantikus regényről van szó, tehát ha nem zavarnak a tájszólások, és régies vidéki kifejezések, a bálok, a szerelmi szálak, és a hazánkban történt események, akkor bátran vedd a kezedbe, helyezkedj el a kanapén, egy forró tea társaságában, és kezd el olvasni, hidd el, nem fogod megbánni. 🙂 És ha végeztél, rendeld meg az Írónő másik két könyvét, a Lina múltja és az Antónia eltűnt című regényeket, mert, azok is fantasztikusak.

Az Írónőnek pedig még egyszer köszönöm nemcsak a könyvet, és ezt a különleges olvasási élményt, hanem azt is, hogy megmutatta, hogy így is be lehet mutatni a magyar történelem egy kis szeletét, izgalmasan, és olvasmányosan!

Végezetül pedig, olvassatok magyar szerzőktől!! 🙂

 

(kép és fülszöveg: www.moly.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük