Sidney Sheldon – Reggel, délben, este

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Harry ​Stanford elbűvölő egyéniség: idős kora ellenére is kirobbanóan energikus, a nők bálványa. Harry Stanford szörnyeteg: gyermekeivel ridegen bánó apa, feleségét öngyilkosságba kergető férj, házasságon kívül született lányáról és annak édesanyjáról tudni sem akaró lelketlen szerető, céljai elérése érdekében bárkit tönkretevő üzletember. Harry Stanford a világ egyik leggazdagabb embere, aki úgy érzi, még az elemekkel is képes dacolni, ám azok bosszút állnak rajta, s egy földközi-tengeri vihar végzetessé válik számára. A hatmilliárd dolláros vagyon sorsának az eldöntésére gyűlik össze a három gyerek, s felbukkan a házasságon kívül született törvénytelen lány, Júlia is. Majd még egy Júlia. Melyikük az igazi? Mi lesz a vagyon sorsa? Hogyan alakul a férfiszerelem, a kábítószer-fogyasztás, s egy vétlen gyilkosság súlyos vádjával küszködő Stanford örökös sorsa? És mi történt valójában Harry Stanforddal: baleset vagy gyilkosság áldozata lett? 
Ezekre a kérdésekre válaszol Shidney Sheldon, az amerikai szórakoztató irodalom nagy öregjének legújabb, lebilincselően izgalmas regénye.

 

Megmondom őszintén, én nem tudom hova tenni ezt a könyvet. Tetszett is, meg nem is. Szeretem a pörgős könyveket, amiben mindig történik valami, nem egysíkú, és gyakran mondogatom olvasás közben, hogy na még egy fejezet, és utána alvás, mert már éjfél is elmúlt. Ebben a könyvben ez megvolt, szóval emiatt tetszett. De (igen, én is utálom ilyenkor ezt a szót 😀 ), az olyan könyveket is szeretem, aminek csak a végén, az utolsó fejezetben derülnek ki a dolgok, pl. ki mozgatja a szálakat, ki a szélhámos, ki a csaló, stb. De ennél a könyvnél már a felénél, vagy még hamarabb kiderült minden, és utána már csak a „bűnös” leleményességén csodálkozik az ember lánya, hogy ilyet hogy a viharba bír kitalálni, hogy elsimítsa a dolgokat? Na ez a része annyira nem volt a barátom.

Röviden összefoglalva, a történet egy Harry Stanford nevű milliárdosról szól, aki az üzleti világban úgy forgatja a lapokat, hogy neki minél több zöldhasú kerüljön a zsebébe. Családos ember, felesége, és 3 gyereke van. 2 fia, és egy lánya. Ennek ellenére viszonyt folytat a gyerekei nevelőnőjével, aki terhes lesz tőle. A felesége ezt a megaláztatást, és a férje viselkedését nem tudja elviselni, és öngyilkos lesz. Természetesen a család rögtön bekerül a sajtóba, és az újságírók fülig érő szájjal teregetik ki a szennyest a nagyvilág elé. A nevelőnő elmenekül, hogy új életet kezdjen. Megszüli a gyermekét, aki csak később szerez tudomást a családi hátteréről.

Harry Stanford egy zsarnok volt a gyerekeivel. Érzelmileg, lelkileg terrorizálta, és megalázta őket. Bármit is tettek, soha nem volt jó az apjuknak, szerinte soha nem fogja semmire sem vinni egyik gyereke sem.
Talán ezért, és a bennük lévő büszkeségért, az elit tagjai közé tornászta fel magát mindhárom gyerek. Bíró, divattervező, és sportoló lett a három gyerekből.

Mindenki boldogan éli világát, lehetőleg minél távolabb apukától, amikor értesülnek a szomorú (?) hírről, hogy annyira nem szeretett édesapjuk egy balesetben, a tengeren életét vesztette. A három testvér hazautazik intézni a temetést, és az ügyvédekkel közösen a hivatalos ügyeket a végrendelettel kapcsolatban. A semmiből feltűnik egy Júlia nevű nő, aki azt állítja, hogy a féltestvérük. Majd egy hét múlva egy másik Júlia is jelentkezik, és szerintem igazából innentől kezd beindulnia történet. Melyik az igazi Júlia? Mi történt pontosan azon a hajóúton? Miért nem hallgatott Stanford a hajóskapitányra, aki folyamatosan óva intette a kihajózástól, mert a radarok vihart jeleztek, nem is kicsit?

Korábban már említettem, hogy nem kell tövig lerágni a 10 körmünket, mire kiderülnek a válaszok a kérdésekre, és igazából nagy csattanót a végére ne is várjon senki. Nekem olyan a vége, mintha már elfáradt volna az író, és két odavetett mondattal vége is lett a könyvnek. Kicsit el volt nyújtva, szerintem a végét jobban kidolgozhatta volna. Én pl.hiányolom a testvérek történetét a végéről. Mi lett velük? 1-1 fejezetet szerintem még megért volna nekik szánni.

Voltak benne számomra felesleges részek, amik nem hiányoztak volna, ha véletlenül kimaradnak a könyvből, mert túl sok köze nem igazán volt az eredeti történethez, pl. Woody felesége, Kendall férje, és Tyler szeretője. Ha az ő sztorijukat összegyúrják, abból egy újabb könyvet lehetne kiadni. Szerintem 🙂

Összegezve, ez biztos nem lesz egy újraolvasós könyv.

(fülszöveg, és borító forrása: www.moly.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük