Maxim Wahl: Sorsdöntő évek

Szerző: Maxim Wahl
Cím: Sorsdöntő évek (A Savoy 2.)
Kiadó: Kossuth Kiadó
Kiadás éve: 2024
Oldalak száma: 320

Fülszöveg:

London, ​1936

Violet, a tekintélyes és gazdag Savoy család örököse a nagyapja nyomdokaiba lép, amikor átveszi tőle a Hotel Savoy igazgatói feladatait. A fiatal, független nő mindig is szabad, kötetlen írói életre vágyott, így a soha véget nem érő, hétköznapi teendők és a sokakért vállalt felelősség súlyos teherként nehezedik rá. Emberpróbáló helyzetét az önvád teszi szinte kibírhatatlanná: bűntudat kínozza amiatt, hogy öngyilkosságba kergette Johnt, a szeretőjét.

A személyes válságból egy romantikus találkozás mutatja a kivezető utat, és jövője hamarabb feltárul előtte, mint gondolta: elfogadja Omar de la Durbollière francia arisztokrata meghívását a berlini olimpiára, ahol sötét és viszolyogtató jelek árulkodnak a világban zajló változásokról, amelyek azután a híres-nevezetes Savoyban is megteszik hatásukat. Violet kénytelen szembesülni velük és küzdeni ellenük.

A családregény-sorozat második kötete a múlt század harmincas éveiben folytatja a világ egyik leghíresebb szállodájának történetét.

 

„Az életünk nem más, mint a döntéseink összessége.”

 

A sorozat első részét szerettem olvasni, ezért már nagyon vártam, hogy végre a folytatást is a kezemben tarthassam. Köszönöm szépen a Kossuth Kiadónak, hogy ismét gondoltak rám, és elküldték nekem A Savoy 2. részét.

Gondolataim:

Másabb volt ez a rész, mint az első. Ha mondhatom ezt, akkor nekem jobban is tetszett. Nemcsak fordulatos volt, de tele volt érdekességekkel, rejtéllyel, a második világháborút megelőző eseményekkel. A végkifejlet pedig előre sejteti, hogy a harmadik részben sem lesz hiány izgalmakban.

Violet továbbra is a Savoy igazgatója. A helyzete nem könnyű, nemcsak a megfelelési kényszer gyötri, hanem a bűntudat is, és egy újabb tragédia, amiben szintén érintett. Amikor a hullámok már ennyire összecsaptak a feje fölött, abban reménykedik, hogy egy utazással maga mögött hagyhatja egy időre a problémákat. Elfogadja egy francia arisztokrata meghívását, és Berlinbe utazik az olimpiára. A pihenés azonban rémálommá válik, és Violetnek egyetlen vágya, hogy visszatérjen Angliába, és a szállodájába.

A történetben kiemelt szerepet kap a 30-as évek Németországának politikai helyzete, és már itt is kitűnnek az ellentétes nézetek Hitler önkényuralmának tekintetében. Nemcsak a politikai helyzet kap elsődleges szerepet a történetben, de egy erős krimi szál is borzolja a kedélyeket. Ha a borító alapján valaki egy könnyed, romantikus regényt remél, akkor elképzelhető, hogy csalódni fog. Valóban kapunk némi romantikus szálat, de ez eltörpül az árulás, az ármánykodás, és az összeesküvések mellett.

Violet nincs könnyű helyzetben, már csak azért sem, mert sokkal több van benne, mint amit sokan képzelnek róla. Viszont végig olyan érzésem volt, hogy ezt még ő sem hitte el magáról. Manipulálható volt, mintha egy másodrangú személy lett volna, nem pedig a Savoy igazgatója. A kötet vége felé éreztem azt, hogy kezd magára találni, hogy kiáll nemcsak saját magáért, hanem a szállodáért is.

Érdekes volt belelátni a 30-as évek politikai helyzetébe. Különösen, a berlini olimpia idején. Ezeken az oldalakon szerepet kap Hitler is, és bevallom megdöbbentő volt olvasni, hogy mennyire elvakultan, szinte bálványként imádják a németek.

Érdekes, és tanulságos olvasmány volt, mindezek mellett izgalmas is, a szerző történetmesélése pedig beszippantja az olvasót. A végkifejletet követően pedig még inkább várom a harmadik rész megjelenését. Azoknak az olvasóknak ajánlom, akik szeretik a krimivel átszőtt családregényeket.

Értékelésem: 5/5

Idézetek a könyvből:

„Csodás adomány, hogy az ember képes álmodni.”

 

„A Savoy nem egy szálloda a sok közül, hanem történelemmel átitatott ház.”

 

„Sötétben az is lehetségesnek tűnik, ami világosban érzékcsalódásnak bizonyult volna.”

 

A könyvet itt tudjátok beszerezni:

A Savoy 2. – Sorsdöntő évek (kossuth.hu)