Jojo Moyes – Miután elvesztettelek

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

AMIKOR ​EGY TÖRTÉNET VÉGET ÉR, MINDIG ELKEZDŐDIK EGY ÚJABB… 
Hogyan tehetjük túl magunkat azon, ha elveszítettük, akit mindennél jobban szerettünk? 
Hogyan győzhetjük meg magunkat arról, hogy érdemes tovább élni? 
Lou számára a Will utáni élet azzal jár, hogy meg kell tanulnia újra szeretni – vállalva mindazt a veszélyt, ami ezzel jár. Többé már nem egy hétköznapi életet élő, hétköznapi lány. A szerelmével töltött varázslatos hónapok után a magányos élet csupa fájdalom és küzdelem. Amikor egy szerencsétlen baleset következtében kénytelen visszaköltözni a családjához, óhatatlanul úgy érzi, pont ugyanott tart, ahol azelőtt, hogy megismerte Willt. 
A sérülései lassan gyógyulnak, ám a szíve és lelke mintha tetszhalott állapotban rekedt volna, a rátelepedő gyásszal nemigen tud megbirkózni. Így keveredik el aztán a Továbblépők nevű terápiás csoportba, ahol megtapasztal örömöt is, bánatot is, és ahol a barátok mellett mindig gyalázatosan rossz keksz várja. Meg talán új ismeretség is – hacsak egy Will múltjából felbukkanó személy meg nem hiúsítja Lou reményeit azzal, hogy a jövőjét egészen új irányba tereli. 
Jojo Moyes világszerte óriási sikert aratott kötete, a Mielőtt megismertelek meghökkentő könyv: a főszereplő szerelmespár egyik tagja a regény végén meghal. A Miután elvesztettelek elmeséli, mihez kezd életével a magára maradt Lou. A szerző a már ismert és még ismeretlen szereplőkkel ismét lenyűgözően remek történetet alkotott, amelyben nem kíméli sem a rekeszizmunkat, sem könnycsatornáinkat.

 

Már egy párszor leültem a gép elé, hogy megírom az értékelést a könyvről, de igazából még nem teljesen ülepedett le ez a történet. Nem titok, az első rész egy klasszis volt, és amikor ezt a könyvet kezdte el írni az írónő, nagy fába vágta a fejszéjét. A Mielőtt megismertelek után mindenkinek (természetesen nekem is) volt egy elvárása ezzel a történettel kapcsolatban. Őszinte leszek, nálam nem érte el az első rész színvonalát. Tény, hogy néhol nagyon jókat röhögtem rajta, a végén könnyeztem, néha morogtam a karakterek miatt, viszont szerintem sok minden történt benne egyszerre, és emiatt nekem kissé zsúfolt volt ez a könyv.

A történet egyik főszereplője természetesen Lou, aki Will halála után csak árnyéka önmagának. Minden lehetséges módon próbálja feldolgozni a gyászát, hónapokig utazgat, majd amikor hazatér, vesz egy lakást, és apja unszolására eljár a Továbblépők csoportba.

Egyik éjszaka Lou-hoz becsönget Lily, egy 16 éves tinilány, aki azt állítja, hogy Will lánya. Na én innentől kezdtem néha tépni a hajam. Értem én hogy tini, és azok általában megőrülnek (ezer bocsi, de tényleg! Én sem voltam teljesen normális ebben a korban 😀 ), de néha azt a csajt megcsapkodtam volna! Beköltözött Lou-hoz, akkor jött-ment amikor kedve tartotta, felforgatta a lakást, idegeneknek rendezett bulit, Lou meg mindezt tűrte, mert ugye ő Will lánya, nehogymár rászoljon, hogy ugyan már talán ezt nem kéne… Zavart, hogy ilyen anyámasszony katonája lett Lou, és nagyon irritált a Lily stílusa. Természetesen enyhe sokkot kap Will anyja is és apja is, amikor a küszöbön áll egy fiatal lány, aki azt állítja magáról, hogy az unokájuk, és itt jön a tinihiszti, hogy mekkora undok jellemek már a nagyszülei, amiért azonnal nem költözhetett be hozzájuk, és hogy őt mindenki utálja! MIVAN???  
Mondjuk én azon is meglepődtem, hogy mindenki gondolkodás nélkül elhitte a történetet. Komolyan, én szentül hittem, hogy a végén kiderül, hogy csak kamu az egész, és így akart pénzhez jutni Lily.

Nem maradhat ki a romantikus szál ebből a könyvből sem, bár itt most nem éreztem olyan „spontánnak” a romantikát a történet elején. Lou már 2 éve gyászolja Willt, a szerelmet, – és igazából minden más érzést is – teljesen kizár az életéből. Egy szerencsétlen baleset következtében megismeri Mentős Sam-et, és már nem csak a Lily körüli szál kezd el bonyolódni, hanem a Sam körüliek is. Ha egy kicsit is közelebb érzi magához Lou a mentősét, azzal úgy érzi elárulja Will emlékét, ezért a kapcsolatuk olyan semmilyen. Megmondom őszintén, ha a könyv felénél valaki megkérdezi, hogy most happy end, vagy dráma lesz a történet vége, nem tudtam volna teljes bizonyossággal megmondani.

Ez a könyv elég sok érzelmet kiváltott belőlem. Jókat röhögtem Lou szülein, a cívódásukon. Rettenetesen zavart, hogy egy értelmes, teljes egész mondatot nem bírt kinyögni Lou a könyv elején. (jaj de utálom az ilyen „jaj izé, hát sajnálom, én…” fél mondatokat!) Kellemesen csalódtam Mrs Traynor-on. Izgultam Louisa-ért, hiányoltam az első részben megismert cserfes Lou-t, és a történet végéig reméltem, hogy megfogadja Will tanácsát, élni fog, tovább fog tanulni, és eseleg a divattal fog foglalkozni. Kíváncsian vártam a Továbblépők csoport következő gyűlését, és könnyezve olvastam a történet végét.

Ha figyelembe vesszük a Mielőtt megismertelek könyvet, be kell látnunk, elég erős kezdés volt, magasan volt az a bizonyos léc. A Miután elvesztettelek, szerintem önálló könyvként is teljesen megállná a helyét, de ha „2.rész”-ként tekintünk rá, ahhoz nekem sok volt. Túl sok történet volt belezsúfolva egy könyvbe. Ha én írtam volna, én ezt a könyvet csak Lou gyászának, a Továbblépőknek és Lilynek szenteltem volna, és a harmadik részben megismernénk Sam-et.

A harmadik részt már nagyon várom, kíváncsi vagyok mi lesz ezután. Remélem az írónő nem esik bele a „sokat akar a szarka” tipikus hibájába. Sajnálnám ezt a történetet.

 

(fülszöveg és borítókép forrása: www.moly.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük